Kan man springa i det tempo man vill och det är ändå hälsosamt?

Visst kan man det!

Löpning är otroligt skönt om man springer i den takt som passar en själv. Det bästa med löpning är att den kan utföras på alla nivåer och ge ett lika stort välbefinnande i kroppen. Är du motionslöpare och joggar sakta runt den vackra sjön kan du ha en fantastisk naturupplevelse. Om du elitidrottar och pressar kroppen mot olika mål känns det lika bra eftersom ditt mål är att ta i, springa snabbare eller bryta barriärer med din träning.

Det är hela tiden olika saker som motiverar oss, och motion är inte samma sak för alla. Problemet uppstår när människor försöker tvinga sig att springa fortare än de egentligen vill för att kanske gå ner i vikt, bli starkare eller följa med någon som är mer vältränad. Eller tvärtom, vilket kan vara lika frustrerande för den vältränade.

Löpträning är hälsa och välbefinnande

Superskönt!

Jag mår så bra efteråt!

Det luktar så gott i skogen!

Jag avskyr att springa!

Åsikterna om löpning går vitt isär vad gäller tycke och smak, men det kan vara värt att försöka få sig själv att komma in på rätt spår. Det är välkänt att det finns vetenskapliga fakta som pekar på en mängd skäl att löpträna, lufsa, eller jogga – det som passar dig. Det handlar om att hitta den anledning som motiverar dig, men ibland kan man undra om det inte räcker med att man mår bra länge i livet?

Den som löptränar regelbundet sover bättre och uppnår lättare den värdefulla djupsömnen. Det är då hjärnan renar sig själv och flyttar korttidsminnen till hårddisken, det vill säga långtidsminnet. Man mår inte lika bra om denna process störs. Till och med raska promenader har den effekten på kroppen, och dessutom tänker du bättre och mer kreativt när hjärnan har fått rena sig och återhämta sig.

Självförtroende och humör

Fysisk styrka är kopplat till hur du känner dig – och också till ditt självförtroende. Träning överhuvudtaget kan bidra till att ditt självförtroende ökar, vilket har att göra med att kroppen presterar något. Man känner sig ofta också mer attraktiv om man rör sig regelbundet. Motion minskar stress och är även ett bra medel mot lindrigare depressioner eftersom förmågan att hantera känslor blir bättre.

Hjärta och hjärna

Det talas hela tiden om hur löpträning stärker hjärtat och att man tänker klarare. Ofta är skolelever som håller på med idrott också duktiga problemlösare, men ett starkare hjärta betyder så mycket mer och det är så enkelt att skaffa sig det.

Rör på dig tre gånger i veckan och hjärtat känner av det, exempelvis 30 minuters joggning så minskar du risken för dålig hjärthälsa.

Men är det inte helt otroligt hur stor skillnad lite rörelse kan göra?

Om du promenerar, låt säga att du tar en promenad med över fyratusen steg, så förbättras synapserna mellan nervceller i hjärnan – viktigt för lärandet och minnet. Man kan också få fler friska, fina nervceller av löpträning. Om du tränar så att du svettas sker denna produktion av nya nervceller.

Relaterade inlägg