Ska man välja cykling eller löpning? Är det någon skillnad i välbefinnandet och hur får jag bäst hjärthälsa?

Först och främst: Vad tycker du är kul? Vilken motion gillar du? Om du tränar på elitnivå är frågan lätt att svara på, men för dig som motionerar är det viktigt att du gör något som du inte känner motstånd inför. Vissa gillar cykling medan andra tycker om löpning.

Varför är det så bra att cykla?

Precis som med löpning kan du trampa på i din egen takt och i ditt eget val av terräng. Naturligtvis behöver du en annan typ av däck om du ska åka ”offroad”.

Cykling är ett mycket bra sätt att motionera. Tävlingscyklisten i exempelvis en stor tävling som Tour de France förbrukar mer energi än i den flesta sporter. All motion bidrar till bättre sömn och cykling bidrar också till starkare benmuskler och bättre hjärthälsa. Precis som vid löpning tränar du upp syresättningen av musklerna och får en utökad lungkapacitet. Tack vare benrörelser och när kroppen aktiveras flyter blodet snabbare, du svettas och blir av med vätskor som kroppen behåller om du inte rör på dig.

Specifikt för cykling är också att du kan minska och förebygga ryggsmärtor, speciellt ländryggen stärks och detta skyddar ryggraden. Om du har något besvär där du upplever problem med att springa, exempelvis hårt nedslag med foten som påverkar ryggen, kan cykling vara ett utmärkt alternativ. Din sjukgymnast bör kunna vägleda dig här.

Vältränade och snygga ben

Det går inte att bortse från att cykling ger dig smalare och snyggare ben. Cykling påverkar musklerna i benen och skinkorna men inte lika mycket på resten av kroppen. Du kan därför behöva träna andra muskelgrupper, eller röra på dem så att inte ”muskelobalans” uppstår – det vill säga att du kan förlora muskelstyrkan i överkroppen.

Precis som i andra sporter beror det på hur du tränar, hur dina muskler utvecklas. En cyklist som tävlar i sprint har exempelvis mycket kraftiga lår precis som en sprinter inom löpning. Detta beror till stor del på gymträning för att orka med det som krävs för en sprint. En långdistanscyklist har smalare och ”snyggare” ben. En motionär som cyklar regelbundet i lagom tempo kommer att märka att benen blir mer smala och vältränade, vilket oftast är trevligt.

Bra motion för alla åldrar

Cykling är en mycket bra motionsform för alla åldrar. Även för äldre personer som kanske känner att det är lättare att sitta ner och motionera. Man kanske tar rundan runt sjön på morgonen eller promenadvägen runt byn. Alltfler äldre människor cyklar, vilket är trevligt.

Relaterade inlägg