Få finare löpar- och cykelvägar med hjälp av en vägsladd

Plötsligt cyklar du på en alldeles för stor sten, eller så hamnar du i ett hål och kliver snett. Känns det igen? Visst är det trevligt att både springa och cykla på små grusvägar. Problemet är bara att det ofta finns en hel del ojämnheter som kan ställa till det. Det går dock att fixa enkelt med hjälp av en vägsladd.

Vad är en vägsladd?

Man kan kanske tro att en vägsladd är en benämning som används när man får sladd med bilen, men så är faktiskt inte alls fallet. En vägsladd är istället ett redskap som dras efter en traktor och används för att jämna till grusvägar. Med hjälp av en sådan kan man alltså få ett jämnare och finare underlag att både cykla och springa på. På redskapet sitter skär som har en vinkel. När dessa dras över vägen jämnar de effektivt vägytan. Vägsladdar finns i flera olika storlekar, därför bör man ha koll på vilken bredd den väg man tänkt jämna till har. Det är också en stor fördel om man har en traktor, men skulle man inte ha det kan man kanske låna en. Det fina med traktorer är att de ofta har universella fästen, vilket gör att man kan fästa redskap efter dem oavsett fabrikat.

Därför ska man jämna ut grusvägar

Varför ska man då jämna ut grusvägar? Anledningarna till det är många. Den som springer och cyklar vet med all säkerhet vilket elände gropiga vägar kan ställa till med. Plötsligt har man stukat foten eller slagit sig illa när man ramlat av cykeln. Att ha fina motionsslingor är också viktigt för ett samhälle i stort. Se bara på Vinslöv som framgångsrikt lockar nya invånare med just sådana.

Ett annat problem med gropiga vägar är att det lätt samlas vatten i groparna. Detta kan på sikt göra att vägen blir svagare och underminerad. Det är heller inte så trevligt att råka köra ned i något som man tror är en vattenpöl och istället hamna i en djup grop.

Hur finansierar man en vägsladd?

Som alla typer av jordbruksredskap är en vägsladd relativt kostsam. Prislappen brukar hamna på runt 20 000 kronor. Du kanske därför funderar över hur du ska finansiera den. Tillhör du en cykel- eller löparklubb kan ni enkelt finansiera en vägsladd om ni går ihop om kostnaden. Ett annat alternativ är att tala med kommunen och berätta om fördelarna med att jämna till vägarna. Ta gärna upp hur attraktivt det är att som kommun kunna erbjuda fina slingor att motionera på. Läggs förslaget fram på rätt sätt är det mycket möjligt att ni kan få hjälp med finansieringen från kommunhåll.

Kom också ihåg att detta redskap kan användas på andra sätt. Är du intresserad av odling kan det vara bra att veta att redskapet kan användas för att bereda odlingsland. Det fungerar nämligen utmärkt för att slå sönder större klumpar jord eller för att jämna till odlingsytan med innan det är dags att plantera.

Relaterade inlägg