Att springa långa rundor på fjället under sommarhalvåret är en upplevelse. Fjällöpning ger många positiva minnen och erfarenheter, det gör även vandring. När du springer och vandrar i fjällmiljö är det bra att investera i riktigt bra skor. Det finns jaktkängor och vandringskängor som möjliggör att dina fötter får bra komfort. Marken i fjällen är ojämn, vilket ställer högre krav på skorna du har på fötterna. Det är en fördel om skon andas, ger bra stöd och har bra dämpning. Det är en bra idé att köpa kvalité redan från början. Köp även skor som är anpassade för det ändamål som du har. Om du ska vandra ska du ha skor för det och om du ska springa ska du ha terränglöparskor.

Packa med dig rätt grejer

När du ska springa på fjället är huvudregeln att säkerheten alltid kommer i första hand. Väderförhållandena kan snabbt ändras i fjällen och att ha med dig kläder så du klarar ett väderomslag är viktigt. Du kan börja springa i strålande sol för att en timme senare hamna i ett regnoväder. Att ha en vindjacka, vindbyxor, tröja, mössa, vantar och extra energi i en bra löparryggsäck är ett måste när du ska springa på fjället. Första förband och en lätt värmefilt kan vara räddningen om en olycka är framme. Att hålla dig till uppmärkta leder och alltid ha karta och kompass med dig är en grundregel för att du ska minska risken att gå vilse. Om du hamnar i dimma kan sikten vara mycket begränsad och då är karta och kompass väldigt användbara.

Försök att minska risken att drabbas av skavsår

Skavsår är aldrig välkomna oavsett var du springer. Därför är det bra att ta ett par skor som är insprungna när du ska springa långt. Ullsockar och skavsårsplåster kan rädda din löptur. Om du ska springa ensam är det extra viktigt att du berättar för någon vart du har tänkt att springa i fall något skulle hända. När du springer i svenska fjällen kan du generellt dricka vatten ur alla rinnande bäckar. Det är en fördel eftersom du inte behöver bära vatten med dig. När du springer på fjället, glöm inte bort att ta pauser och njuta av den fantastiska miljön du befinner dig i.

Relaterade inlägg