Det är allmänt känt att sportstjärnor indirekt rekryterar ungdomar till sina respektive sporter. Det är alltid någon som tittar, blir inspirerad och börjar träna just den sporten. Så, vilka har varit de mest framträdande stjärnorna inom löpning och cykel? Här kommer exempel på några.

Löparstjärnor

Inom friidrotten finns det flera löparstjärnor som blivit närmast ikoniska. Jesse Owens och Carl Lewis har nog en särställning då de tog fyra olympiska medaljer vid sina respektive olympiska spel. Dessa stjärnor är magneter för sporten, liksom några av de duktiga svenska löpartalangerna. Linda Haglund kommer alltid att nämnas som en av de allra största svenska löparna inom sprint, och likaså Anders Gärderud på längre distanser. Året var 1980 när Linda Haglund stod för den bästa svenska insatsen vid ett OS i modern tid – hon slutade fyra i OS-finalen i Moskva. Hennes svenska rekord på både 100 meter och 200 meter är ännu oslagna.

Cykelstjärnor

Den mest kända cyklisten är förmodligen Lance Armstrong som vann prestigeladdade Tour de France sju gånger och sedan befanns vara dopad. Det finns däremot flera skickliga cyklister som vunnit tävlingen flera gånger, bland annat Eddy Merckx och Chris Froome. Förste svensk att vinna en etapp i Tour de France var Magnus Bäckstedt, och två svenskar har tagit VM-guld: Gunnar Sköld och Harry Snell. Bröderna Fåglum vann både VM i lagtempo och Giro d’Italia (Gösta Fåglum).

Bröderna Fåglum, Sture, Gösta och Erik, var stjärnor på 1960-talet och omges nästan av ett mytliknande moln. De tillhörde världseliten i cykel och fick namnet ”bröderna Fåglum” efter orten Fåglum i Essunga kommun där cykelklubben låg.

Relaterade inlägg