Löpning kan vara olika bekvämt beroende på dina skor. Du som motionerar kanske inte alltid tänker på detta, medan den som springer på elitnivå skulle kunna bli skadad av felaktiga skor. Det är viktigt för alla att spara på kropp och ligament, men oftast känner man själv om en sko sitter bra.

Stötdämpning

Skor med stötdämpning kostar alltid mer, men om du springer på hårda grusvägar och asfalt är detta din bästa investering – det känns dessutom helt annorlunda att springa med stötdämpande joggingskor. Mjukt och med sving i steget!

Ett par skor runt tusen kronor är riktigt bra uppbyggda och har oftast gedigen stötdämpning i hälen samt skyddar hälsenan. Om du är beredd att öka på detta pris kan du få den bästa dämpningen med gelékuddar i både tå och häl. Det är inte ovanligt att enkla knäbesvär och ömma hälsenor rättar till sig i sådana skor, eftersom dämpningen närapå blir ren massage.

Underlaget

Underlaget har stor betydelse. Springer du alltid på mjuka skogsstigar har du större svikt i marken och slipper ta emot hårda stötar, men det är ändå alltid viktigt att du noga provar ut ett par skor med bra sula och stöd för vrist och fot – som känns bra. Löpningen blir både roligare och lättare om du väljer skor du gillar.

Relaterade inlägg