Storuman – Östersund, dag 4

Jag och min nyfunna cykelkompis Raul från Finland hade ju tillryggalagt 30 mil dagen innan. Efter en sån sträcka så känns det i kroppen kan jag lova. Speciellt om du har en massa packning och ryggsäck på ryggen. 

  
Vi anlände sent till Storumans campingområde där på kvällen. Hörde mig för vad planen var för dagen därpå och fick till svar: Östersund eller längre. Till Östersund är 30 mil från Storuman. Mycket längre än om jag själv fått välja, men det vara bara att ta ett beslut. Antingen köra solo och bestämma distans och fart på egen hand eller att köra ihop och hjälpas åt de 30 milen. 

Jag frågade lite lätt när vi skulle starta. Tidigt fick jag till svar och det var inte mer med det. 04.45 blir jag väckt av Raul för att vi ska börja göra oss i ordning. Jag hade räknat med att sova till 07 i alla fall men så blev det inte. Bara att ta sig upp och göra sig i ordning

  
Vi startade tillsammans men tidigt insåg jag ett misstag jag gjort. Jag hade inte köpt med mig någonting till frukost vid något tidigare stopp. Sen var det inte jättemycket som var öppet 05.15 i Storuman. Bara att gilla läget och trampa på med tom mage. 

Det funkade några mil men sen tog det tvärstopp rent energimässigt. Hade några tunga mil innan vi nådde Vilhemina som blev räddningen. Jag och pensionärerna hängde på låset när de öppnade. Tog deras frukostpaket. Två frallor, två koppar kaffe, ett äpple, två glas juice och lite yoghurt . Snacka om prisskillnad mot Sthlmspriser. Här fick man betala ynka 20 kr för allt. I Stockholm hade det kalaset nog gått på närmare 200 spänn.  

  
Med ny energi i kroppen kände vi oss redo att fortsätta. 

  
På de norrländska vägarna är det gigantiska avstånd mellan de olika städerna, byarna eller samhällena. Vissa sträckor var det säkert 15 mil mellan två ställen där man kunde stanna på. Här gällde det verkligen att se till att man inte fick slut på varken vätska eller energi. Därför kändes det väldigt bra att ha Raul vid sin sida. Skulle det hända något så skulle man i alla fall ha honom nära. Jag tror han kände likadant. 

Även fast vi cyklade tillsammans under många mil så sa vi inte så många ord till varandra. Han på knackig finlandsengelska och jag på knackig svengelska i kombination med massor av bilar och vinden som verkligen susade i öronen gjorde att det var svårt att föra en vettig konversation. 

  
Istället hade vi fokus på att ta oss framåt. Ingen hade sagt något om hur långt man skulle ligga i täten och dra men det var som en tyst överenskommelse att dra åtminstone 5 km. När man föll tillbaka bakom den andra personen så utbytte vi max några ord i stil med: Bra kört och så, men mer än så var det knappt. 

När man låg i täten kändes dessa kilometer som en evighet och när man låg bak så kändes dessa kilometer som att det gick supersnabbt. 

  
Efter att ha kört på i en ok fart i 26 mil under dagen märkte jag hur det började gå tyngre och tyngre för Raul. Han började ta kortare körningar och mer stående cykling. Han hade tydligen fått en del skin wounds i rumppariet som han själv uttryckte det. Själv var jag nästan tom på energi, så sista biten in mot Östersund gick inte snabbt. Det var en riktig kamp bara för att ta sig framåt. 

Väl framme i Östersund var jag så trött och sliten. Kände mig helt tömd på energi och ville bara sova. Mat och logi väntade dock hos några jag kände där så fick skärpa till mig något för att inte vara alltför asocial.  

Två 30-milare på två dagar hade verkligen satt sina spår. Ont i varenda del av kroppen, trött och rejält sliten. Men det hade nig varit ännu tyngre att cykla dessa milhelt själv. Totalt har jag nu cyklat 945 km sen i fredags.  

No related posts.

3 reaktion på “Storuman – Östersund, dag 4

  1. Låter som om du fått smaka på finsk sisu 😉
    Snart kommer byar, samhällen och matdepåerna tätare. Bra jobbat, snart hälften sen är det bara nerförsbacke kvar 🙂

  2. Sjukt stolt och imponerad flickvän! Fortsätt med långa distanser för då är du hemma hos mig snart ;)! Du är bäst! Puss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *