Vett och etikett när man simmar

Efter gårdagens simpass kände jag mig aningen frustrerad över folks beteende i snabbsimsbanan. Jag som har tillbringat ganska många timmar av mitt liv i olika simbassänger tycker att det är en självklarhet att man följer diverse vett och etikett när man simmar i bassäng. Speciellt när det är mycket folk i simhallen.

Här kommer därför min topp 10-lista för ”Simvett och etikett”

1. Välj rätt bana
Innan du hoppar i bassängen så bör du ta någon minut och studera alla som simmar i bassängen. Välj bana beroende på vilken fart som hålls på banan, inte beroende på hur många simmare som simmar där. För att behålla den goda stämningen i bassängen är detta  jätteviktigt. De snabba simmarna kan bli irriterade om de hela tiden måste simma om en väldigt mycket långsammare person om och om igen. De långsamma simmarna kan säkert uppleva att de snabba simmarna inte alls visar någon respekt och kan i sin tur bli irriterad över det.

2. Starta inte precis framför en snabbare simmare som kommer in för vändning 
Om en snabbare simmare kommer in och ser ut att vända så är det inte jätteuppskattat om en långsammare simmaren som står vid kanten, påbörjar sin simning precis innan den snabba simmaren har vänt. Det som händer är att du blockerar den snabba simmaren vilket kan skapa stor irritation. Det finns nästan ingenting mer frustrerande än just dessa långsamma simmare som kastar sig iväg precis innan man ska vända. Det leder till att man måste bromsa upp hela sin vändning och man tappar all sin fart som man hade med sig ut från kanten. Låt istället de snabbare simmarna passera innan du startar. Är man långsam kan man gärna starta direkt bakom den snabbare simmaren. På så sätt förlänger man tiden innan det är dags att bli varvad igen.

3. Håll koll på om du håller på att bli passerad
För att minska risken för krockar så bör man försöka ha koll på de som är snabbare än en själv, och gärna lägga in en kortare paus vid kanten när man märker att de närmar sig bakifrån. Så gör jag i alla fall för undvika att tvinga ut en snabbare simmare att simma om i vänsterfil.

4. Undvik för fan bröstsim på snabbsimsbanan.
Det finns ingenting värre än att försöka simma om någon som simmar dåligt bröstsim med en benspark som är typ två meter bred. Då spelar det ingen roll om man simmar förbi så långt till vänster som möjligt, man får högst troligt en spark i sidan ändå. Det om något sabbar rytmen i ens simning big time. Om du nu trots allt måste simma bröstsim, gör små bentag.

5. Vila
Vilar man vid kanten gör man det så nära linorna som möjligt. Under alla omständigheter bör man hålla sig borta från mitten av banan när man vilar. Att hänga diagonalt i startpallen och stretcha eller styrketräna är absolut inte heller att rekommendera. Låt de snabba simmarna ha fritt utrymme att vända.

6. Nära linan
Försök alltid hålla dig så nära linan som möjligt när du simmar. Man vet aldrig när någon snabbare kommer och vill om. I värsta fall vid en omsimning och vid ett möte så måste man få plats tre i bredd.

7. Öka inte farten om du blir omsimmad
Det är otroligt ohyffsat att plötsligt öka farten då man blir omsimmad. Släpp förbi den simmare som vill simma om. Man ska inte börja tävla med den som simmar om.

8. Markera om du vill simma om
Om det är väldigt trångt och omsimningar är svåra så kan man markera att man vill simma om genom att röra lätt på framförvarande simmares fot. Då bör man vid nästa vändning släppa förbi den snabbare simmaren.

9. Håll uppsikt över vad som händer på banan hela tiden.

10. Ha sunt förnuft och försök respektera alla som är runtomkring dig

Följ dessa tio råd för en trevligare och mer gemytlig stämning i bassängen.

No related posts.

6 reaktion på “Vett och etikett när man simmar

 1. Kul att du ska köra hårt med bloggningen, hoppas du kör lika hårt med träningen nu också!
  Ska försöka att hålla mig borta från dig i bassängen 🙂

  • Kul att du också har kommit igång med bloggandet Roxen. Så länge du känner till de oskrivna reglerna så är det okej.

 2. Bra inlägg Alex, bra du sprider informationen! Dock tror jag det mest är simmare/triathleter som känner till dessa, och inte alla motionärer i bassängen.

  Själv skrev jag ett liknande inlägg för snart 2 år sen:
  http://karintri.com/2011/04/14/simvett-och-etikett/

  Dock med kommentarer här, då jag bloggade på RW:
  http://www.runnersworld.se/blogs/karintri/simvett-och-etikett.htm

  Märks i vissa kommentarer att de har svårt för det här med disciplin. Men den behövs när många ska samsas om en liten yta! Bättre simpass FTW!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *