Säter triathlon – en åttonde plats

Triathlonpremiären för min del i år gick av stapeln i Säter.

Taggad till tänderna så begav jag och Suss oss nästan 20 mil norrut för att simma 750 meter, cykla 20 km och sen avsluta med 5 km löpning. Vad gör man inte för att få lite tävlingsvana inför Kalmar triathlon i mitten av augusti.
20120701-002403.jpg

Av min tidigare tidigare triathlontävlingar som jag kört har jag lärt mig att ha gott om tid innan start. Att komma till tävlingscentrumet med andan i halsen och superstressad är inte att rekommendera.

Träffade många välbekanta grymma människor som jag bytte massa ord med innan start. Krängde på mig våtdräkten och hoppade ner i det nästan 18-gradiga vattnet. Kanske en helt perfekt temperatur för OW-simning.

20120701-002442.jpg

Det blev några meter insim innan det var dags att rada upp sig för start. Placerade mig längst fram bredvid alla supersnabba supertriathleter. Startskottet gick och det blev direkt fullständigt krig där i vattnet. Alla drog på järnet för att få fritt vatten att simma i och det var nog den värsta simstarten jag varit med om.

Direkt hade jag två simmare framför mig. Simmare tight inpå på bägge sidorna och även bakom mig. Så här simmade jag säkert första 150 meterna. Det var slag, sparkar och ett virrvarv innan vi hade passerat första tre bojarna. Det är bara att ge och ta i dessa lägen. En armbåge över simglasögonen fick inte hindra ens framfart. Det var bara att kötta på. Det var dessutom otroligt vågigt på grund av starka vindar.

Jag körde någon halvtaskig tvåtaktsandning mest hela tiden. Efter ett varvs simning så såg jag grymmaste Emma dyka upp vid sidan om mig för att sedan ganska lätt passera. Målet var att försöka hänga på henne under det avslutande varvet. Det var väldigt tacksamt att hon hade en nästan självlysande orange badmössa som syntes på flera sjömils avstånd.

Lyckades med mitt mission att inte tappa Emmas fötter ända upp till växlingen. Sprang lite krampaktigt upp till växlingsområdet där planen var att göra en snabb växling men så blev det inte riktigt. Fick inte av mig den där jäkla våtdräkten. Det brukar bara vara att ”trampa ur” den vid växlingsplatsen men denna fastnade vid låren. Jag tror att det är för mycket neopren i benen på den våtdräkten på något sätt. Det känns som om jag måste ha en ny dräkt till Kalmar. Några förslag?

Sen var det bara ut och iväg på tempohojen som dagen till ära hade försetts med ett par finhjul a la 80 mm. Stundtals när det blåste som mestt höll jag på att fara av vägen på grund utav att vinden tog tag i hjulen likt ett segel. Läskig känsla måste jag medge.

Den två mil långa cyklingen gick på en 5-varvsbana!?!?! Det kändes som lite dålig fantasi där. Det var knappast en bana som föll mig till smaken till 100 %. Varje varv bestod utav 2 vändpunkter samt 4 tuffa 90-graderssvängar. Så totalt alltså 10 vändpunkter och 20 skarpa 90-graderssvängar. Min personliga favorit är absolut inte så här många start-och-stopp, nedbromsningar och igångdragningar. Jag skulle helst vilja ha en varvbana över 1 varv.

Något positivt med så här många varv blev att man lätt kunde jämföra sig med sina motståndare. Har jag tappat eller tagit in jämfört med han eller hon som kommer där?

Trots de många vändningarna på cykeln trampade jag på med ett ganska okej tempo. När man var inne på varv 4-5 så var det så många cyklister ute att det var trångt precis överallt. Då hade även motionsklassen och stafett-triathleterna kommit ut på cykelbanan.

Medelshastigheten under cyklingen blev runt 36 km/h.

Sen var det bara och växla snabbt till löparskor för att ge sig ut på den avslutande löpningen.

5 km skulle avverkas med ett par ben som kändes som stockar. Hur skulle detta gå?

Andhämtningen var kraftig redan från start men det var bara att springa på. Såg ledaren i damklassen och var ganska snart förbi henne.

Sen fick jag ytterligare syn på några triathleter längre fram så det var bara att försöka hålla deras tempo. På något sett kändes det dock aldrig som om jag kom in i själva löpningen. Fick slita järnet och pulsen kändes som om den nådde nya maxvärden ever.

I mål sprang jag på 1:06.42 vilket innebar en åttonde plats totalt. Den var nog den snabbaste sprinten jag kört och jag kände mig nöjd efteråt.

20120701-084427.jpg

Tiderna blev:
Simning: 13:08 (8:e plats bland herrarna och 12:a totalt)
T1: 1:04
Cykling: 32:58 (8:e plats bland herrarna och 9:a totalt)
T2: 0:40
Löpning: 18:54 (10:e plats bland både herrarna och totalt)

Jag misstänker dock att löpningen var aningen för kort. Det kändes absolut inte som något 3:48-tempo, men jag kan ha fel. Skulle det vara det så får man man vara riktigt nöjd.
20120701-002347.jpg

Även Suss gjorde en bra tävlingsdebut på sprintdistansen som hon måste vara otroligt nöjd med.

20120701-084651.jpg

No related posts.

2 reaktion på “Säter triathlon – en åttonde plats

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *