Sverige har fått en ny sub40-löpare på milen!!!

Ända sen efter Järnmannen i Kalmar har jag haft siktet inställt på Hässelbyloppet. Visst har jag visserligen ställt upp i flera lopp därimellan men det har inte varit några som jag riktigt satsat på. Jag tillfrågade min vän Micke redan i somras om han efter min tävling i Kalmar kanske kunde ställa upp som min coach inför Hässelbyloppet, och hjälpa mig ner mot en tid under 40 minuter på milen.

Adept och coach

Under 40 på en mil har jag alltid sett som en magiskt drömgräns, precis som många andra motionärer. Jag har sett upp till människor som gjort under 40 på milen och tyckt att de är superlöprare. Jag har avundats dessa löpare och intalat mig själv att jag har haft lite fel kroppsbyggnad för att ens kunna komma i närheten av att springa så där snabbt. Jag har väldigt länge drömt om att jag en vacker dag skulle kunna springa på de tiderna men det har endast känts som en utopi, dvs mer eller mindre som ett ouppnåligt ideal. Nu i år har jag dock haft en rätt osannolik utveckling löpmässigt och för första gången någonsin har jag  känt att jag faktiskt har haft chans på riktigt att spräcka den här drömgränsen.     

Flera dagar innan Hässelbyloppet gick jag runt och var sjukt nervös. Jag har inte varit sådär nervös inför en tävling sen Järnmannen i slutet av juli. Jag ville verkligen prestera på Hässelbyloppet. Jag ville inte göra mig själv besviken, jag ville inte göra coach Micke besviken och jag ville inte göra alla andra som också trott på mig besvikna. Många av mina vänner sa att det var klart att jag skulle göra under 40 minuter med tanke på min utveckling och mina snabba intervaller de senaste veckorna. Även om det har gått bra den senaste tiden så visste jag att allt var tvunget att klaffa för att jag skulle kunna göra sub40. Även om man har snabbheten i sig så måste man få till det när det väl gäller.

Banansträckningen

 

Sub40 på milen hade varit en perfekt avslutning på en helt makalös säsong. Hade jag gjort över 40 hade jag nog inte kunna känna glädje på samma sätt när jag såg tillbaka på den här säsongen.

Jag hade svårt att sova kvällen innan loppet eftersom många tankar då for genom huvudet. Jag visualiserade mig loppet igenom och försökte ersätta alla negativa tankar som dök upp ibland med bra positiva tankar istället.

På morgonen inför loppet laddade jag med pasta, mackor, banan och te. Jag mötte upp Lina och Daniel i Sumpan för gemensam avfärd till Hässelby. Det blev så klart mycket snack om hur man skulle lägga upp loppet, vilka mål man hade och hur det skulle kännas.

Vi hade gott om tid innan start så vi kikade bland annat in i löplabbets tält efter prisvärda skor. Efter ett tag anlände både Miranda och Thomas till Hässelbyvallen. De två galningarna hade tagit en 11 km uppvärmningsjogg hemifrån. Imponerande. Mötte även en hel del triathleter från SCT där innan start.

Jag hade fått strikta instruktioner av Micke att inte gå ut för hårt. För mig innebar det att jag kanske skulle lägga mig mellan 3.55-4.00 första kilometern. Det var bättre att öppna lite lugnare för att sedan ha krafter kvar till andra halvan av loppet ansåg coach.

Jag värmde upp i 3 kilometer i ungefärligt 5-tempo. Kroppen kändes lite stel men det brukar vara ett bra tecken inför ett lopp när det gäller mig. Jag ställde mig tidigt i startfållan och kom väldigt långt fram. Jag hade endast en rad av löpare framför mig. Alldeles bredvid mig stod Anna Rahm som slutade trea bland tjejerna och en meter ifrån mig stod Mustafa ”Musse” Mohamed som var snabbast av alla. Det var inget dåligt sällskap som man stod bland där i starten.

I starten. Bilden är lånad från Hässelbyloppets hemsida

Starten gick och den sedvanliga tjurrusningen började. Jag hade Mickes ord ekande i bakhuvudet om att jag inte skulle gå ut för hårt. Jag tyckte att jag tog det lugnt inledningsvis och lät de snabbare löparna sprinta iväg. Första kilometern var rätt så lättlöpt men jag skulle minsann inte öppna för hårt tänkte jag. Vid första kilometermarkeringen fick jag nästan en chock när jag såg att jag ändå öppnat på 3:42, vilket är runt 15 sekunder snabbare än vad jag hade tänkt mig.

Även fast öppningen var i snabbaste laget så kändes kroppen helt okej. Jag fortsatte att trumma på i bra tempo och tänkte att det här får väl bära eller brista. Nu eller aldrig! Rädslan att förlora får inte vara större än viljan att vinna, och jag ville verkligen vinna idag.

Bilden är lånad från Hässelbyloppets hemsida

Fram till 5 kilometer kändes löpningen och kroppen hur bra som helst. Jag sprang på bra och försökte i den mån det gick lägga mig i rygg på löpare som jag tyckte höll ett jämnt bra tempo. Jag öppnade första halvan på 19.14 vilket var 16 sekunder snabbare än mitt personbästa på 5km. Jag jublade inombords åt den starka öppningen och fortsatte att springa på.

Jag vet inte vad det var som hände efter de första 5 kilometerna men efter det började det bli grymt mycket mer jobbigt löpmässigt. Jag började få slita och jobba hårdare för att ens kunna ligga i samma hastigheter som tidigare. Jag tror att det var ett resultat på att jag hade öppnat alldeles för hårt. Sen att det var några uppförsbackar på just den här biten av banan gjorde inte saken bättre.

Bilden är lånad från Hässelbyloppets hemsida

Även fast jag hade rätt god marginal till att göra sub40 blev jag lite orolig när jag såg att kilometertiderna nu för första gången låg över 4-minuterstempo och ökade. Både kilometer 6,7 och 8 hade jag en tid över 4 minuter vilket inte var enligt planerna.

När jag kom till den åttonde kilometerskylten hade jag varit ute och sprungit i 31 minuter och 20 sekunder. Det var någonstans här som jag insåg att jag till största sannolikhet skulle fixa mitt drömmål. Jag kunde springa de sista 2 kilometerna i 4:20 och ändå klara den magiska 40-gränsen. Det enda som nu kunde stoppa mig var att jag fick kramp så att jag var tvungen att gå sista biten eller så.

Bilden är lånad från Hässelbyloppets hemsida

Sista kilometern stod det massvis med folk och hejade längs vägen. Jag njöt. Det här var verkligen min dag. Jag sprang förbi Therese som hejade på mig allt hon kunde innan jag vek in på Hässelbyvallen. När jag väl kom in på vallen började tårarna rulla ner för min kind. Nu var det nära. Jag visste att jag skulle klara mitt uppsatta mål. Jag visste att jag skulle göra en tid under 40 minuter. Allt blev bara så emotionellt i den här stunden. 

Jag sprang i mål på 39.19 och var helt utpumpad men också lyckligare än någonsin. Jag hade gjort någonting som helt överträffade mig själv. Jag hade gjort någonting som för ett år var helt otänktbart. Jag hade gjort någonting som alltid tidigare endast känts som ett ouppnåligt ideal. I den här stunden blev min dröm verklighet. Det går knappt att beskriva hur stolt jag var där jag låg i gräset. Det var helt enkelt en perfekt avslutning på en helt perfekt säsong.

Så här glad var jag efter målgång
Sub 40 for real!
Den första personen jag ringde efter loppet var så klart coach Micke. Han hade varit minst lika nervöst som jag inför loppet och när jag berättade hur det hade gått hörde man verkligen hur stolt och glad han blev. Jag har mycket att tacka honom för mitt snabba lopp känner jag.
Av någon andledning under samtalet med Micke kom vi in på området med min vikt. Jag nämnde att jag inte har den optimala löparkroppen och han frågade så klart vad jag vägde. Jag gillar inte riktigt den frågan eftersom jag tycker att jag väger ett antal kilo för mycket, men jag svarade motvilligt att jag väger runt 90 kilo ändå. Han tyckte att det gjorde min prestation ännu grymmare för att det är nog inte så många löpare som gör under 40 minuter på milen och dessutom väger 90 pannor

Trots att jag inte har den mest optimala löparkroppen så har jag något som jag tror är minst lika viktigt, och det är en stark vilja. En vilja som hjälper mig att utvecklas och att bli bättre. En vilja som hjälper mig att uppnå mina mål. En vilja som hjälper mig att göra sub40 på milen      

En dröm har gått i uppfyllelse
Mina kilometersplittar:
1) 3:42
2) 3:45
3) 3:51
4) 3:56
5) 3:56
6) 4:02
7) 4:00
8) 4:05
9) 3:59
10) 3:59
Totat: 10 km löpning, Tid: 39.19, snitt: 3:56, puls 170/176
Jag är så himla nöjd med min löpmässiga utveckling denna säsong. Det här loppet var verkligen kronan på verket. En perfekt avslutning för säsongen. 39.19 på milen är så stort för mig! Detta kan beskrivas med ett ord:LYCKA!

  

No related posts.

0 reaktion på “Sverige har fått en ny sub40-löpare på milen!!!

  1. Stort grattis till en suverän tid. Om jag inte har helt fel för mej så simmar du mycket. Jag har börjat simma nu 1 gång veckan och varje gång har jag fått kramp i handen/fingrarna under den första längden. Sedan sitter det kvar mer eller mindre under hela sträckan. Har du någon liten anning om vad det kan bero på och vad man ev kan göra åt det.Än en gång GRATTIS

  2. Odda: Tack för alla fina kommentarer Odda! Va roligt att du gillar det jag skriver. Jag blir verkligen jätteglad Niclas: Eller hur 🙂 Det är en fantastisk kombo med ett grymt psyske och en grym tränareMarieh: Det är verkligen jättestort. Jag har knappt fattat det än. TACK så jättemycket 🙂 Kicki: Tusen tack Kicki. Jag själv har inte haft problem med kramp i handen/fingrarna men jag vet att en kompis till mig hade det förrut. Jag har för mig att han nämnde att han fick mindre kramp om han drack mycket vatten under hela simpasset. Sen kanske det kan vara som så att du spänner handen alldeles för mycket. Så mina tips är att försök slappna av och ha alltid en vattenflaska nära till hands.

  3. Fan va kul att läsa din välskrivna blogg. Intressant att följa dig hela vägen in i mål. Vilken kanon säsong du gjort… många timmar du kapat längs med banorna. Kul att ses igår. Lycka till med träningen nu.

  4. Anonym: Va roligt att höra att du tycker det Jenny. Det har verkligen hänt supermycket i år för min del. Det var riktigt skoj att ses där på Emmas inflyttnigsfest. Trist bara att vi inte hann prata lite mer. Lycka till du också med träningen. Vi kanske kan köra något gemensamt pass här framöver?Marika: Tackar och bockar. Vi får ta o träna lite tillsammans nu inför tävlingssäsongen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *