En svensk klassiker

Jag missade att skriva efter Lidingöloppet att jag nu har genomfört min andra svenska klassiker. En svensk klassiker innebär att man genomför vasaloppet/öppet spår, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet inom loppet av 12 månader. Man kan börja med vilket lopp som helst.

När jag gjorde den för första gången så var det världens grej. Det var så stort och overkligt att jag hade tagit mig igenom Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Det var någonting som jag hade bestämt att jag skulle göra i alla fall någon gång i mitt liv.

Som tur var blev jag tillfrågad av mina jobbkollegor på mitt extrajobb om jag inte var sugen att hänga på deras klassiker-satsning då, och det gjorde jag. Jag har inte ångrat det en sekund i idag att jag tackade ja.

Jag var så stolt när jag hade gjort samtliga dessa delmoment. Jag var så nöjd när jag fick det efterlängtade klassikerdiplomet hemskickat i brevlådan. Jag skulle rekommendera alla som till och med ens bara har tänkt tanken att det vore coolt att ha det gjort, att faktiskt utmana sig själv och göra det. Man klarar mer än vad man tror. Jag lovar dig att allt slit som man förmodligt har lagt ner kommer att vara så värt det den dagen man går i mål på det sista av de fyra loppen. Den känslan är helt oslagbar.

När jag gjorde min första klassiker var mina tider följande:
– Vansbrosimningen 2008: 49:38 
– Lidingöloppet 2008: 3:20.11
Vasaloppet 2009: 10:18.19
Vätternrundan 2009: 12:45:00

Total tid: 27 h 20 minuter

Genom att ta mig i mål på lördagens Lidingöloppet har jag härmed nu genomfört inte bara en utan två stycken klassiker. Den första var som sagt otroligt mycket mer speciell. Nu hade jag ju nästan till och med glömt bort att jag hade gjort klassiken på nytt. Nu har jag gjort grenarna för att det har varit en bra genomkörare inför Järnmannen som detta år varit mitt stora mål. Det är helt sjukt att jag har flyttat mina gränser så mycket att jag nästan tar och genomför en svensk klassiker bara så där med en klackspark. Det bara gick av bara farten helt enkelt.

Jag åkte öppet spår för att motivera mig med vinterträningen. Jag såg vätternrundan som en jättebra träning inför Järnmannen. Jag simmade Vansbrosimningen för att testsimma den våtdräkt jag skulle använda i Kalmar och få bra open-water träning. Sen sprang jag Lidingöloppet bara för att jag ville.

2010 års tider under klassikern

Öppet spår: 8:47.22
Vätternrundan: 10:13

Vansbrosimningen: 45:19
Lidingöloppet: 2:20.26


Total tid: 22 timmar 6 minuter 7 sekunder.

Så totalt har jag förbättrat mig över 5 timmar från första gången jag körde min debutklassiker.

Drömmer du om att köra en Svensk klassiker någon gång i ditt liv? Hur går dina tankar? Dela gärna med dig

 

No related posts.

0 reaktion på “En svensk klassiker

  1. Grattis!! Vilken tidsförbättring du har gjort!Jag genomförde min första klassiker när jag gick i mål i lördags:) Men jag har inte lyckats greppa det än tror jag. Det måste nog få smälta lite. Och kanske blir det fler klassiker…klassikerloppen känns lite lätt beroendeframkallande tycker jag!?

  2. Sara: Tack så jättemycket. Det var verkligen jättestor skillnad iår. Både tidsmässigt men även hur lång tid återhämtningen tog efter loppen. Stort grattis till din första klassiker. Visst är det en otroligt skön känsla när man inser att man har tagit sig igenom alla de olika loppen. Vad var jobbigast och vad gick bäst tycker du? Jag tycker absolut att du ska satsa på ytterligare en klassier 🙂 Nu har du ju allt material som krävs så det blir billigare i år. Sen är det ett jättebra sätt att hålla igång träningen hela året plus att man får grym variation.

  3. Jag är grymt sugen på att göra en klassiker, och har nog bestämt mig för år 2012. Eftersom jag inte stått på ett par längdåkningsskidor sedan lågstadiet, inte är någon hejare på cykling och rent urusel på att simma, har jag lite att jobba på, haha. Löpningen däremot, är jag inte särskilt oroad för, då löpning är precis vad jag sysslar med! Kul att läsa om dina bravader! :)/Alexandra

  4. Jobbigast fysiskt var LL eftersom man inte kan "vila" på samma sätt som i tex skidåkningen och cyklingen. I nedförsbackarna har man ju lite tid att återhämta sig men det går ju inte i löpningen. Men mentalt så var skidåkningen och cyklingen ungefär lika jobbiga. Ja, ev blir det en klassiker till, men är lite sugen på triathlon också:) Vad tycker du själv har varit jobbigast?

  5. Alexandra: Va roligt att du också känner dig manad att köra en klassiker. Det är så roligt att ständigt utmana sig själv med nya utmaningar som man tidigare inte trodde var möjligt. Hoppas att det går jättebra på din resa mot en svensk klassiker 2012. Har du några frågor om det är det bara skicka en kommentar eller ett mail så ska jag försöka svara så gott jag kan. MarathonMia: Va roligt att du också ska köra en klassiker Mia. Jag vet att du orkar länge och mycket 🙂 Ska bli intressant att följa din klassikersatsning. Sara: Va glad jag blir när du skriver att du är sugen på triathlon också 🙂 Det är världens bästa sport. Jag älskar variationen bland grenarna men även den gemenskap som råder bland triathleterna. Man hjälper varandra och peppar oftast sina medtävlande. Kan det bli triathlondebut redan nästa år för din del? Uppdatera mig gärna hur det går med din triathlonsatsning om den nu blir av 🙂 Jag tyckte nog att skidåkningen var det absolut värsta under den svenska klassikern i år. Jag har nog ingen bra teknik där så jag får slita en hel del för att ta mig framåt. Sen så hade jag inget fästa under skidorna under hela loppet så det gjorde det nog tyngre kan jag tänka mig.

  6. Måste börja med att gratulera till en fin tid på hässelbyloppet. Tjuvkikade nyss på resultaten :). Tänkte själv genomföra en svenkklassiker nästa år och måste tacka för mycket inspiration. Gillar din blogg och hoppas du fortsätter med den.

  7. Tack så jättemycket Oscar. Va roligt du gillar bloggen och känner att du fått inspiration. Jätteroligt att du bestämt dig för att köra klassikern. Det är en jäkligt häftig resa kan jag lova. Sen när du har gjort den får du ta klivet över till triathlon 🙂 Jag får ta och kika in på din blogg för att hålla mig uppdaterad över hur det går.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *